Hoe Organiseer Je Een Succesvolle Inzamelactie?
Je hebt een goed doel voor ogen en wil daarvoor een bedrag of spullen bij elkaar verzamelen om het doel te steunen. Nu heb je wel wat ideeën, maar weet je niet goed hoe je het aan moet pakken. In dit artikel leg ik uit waar je op moet letten, geef ik met voorbeelden aan wat wel of niet goed kan gaan en geef ik je wat ideeën hoe je het aan kunt pakken. Zo geef ik antwoord op de vraag: Hoe organiseer je een succesvolle inzamelactie?
Omdat ik ten tijde van schrijven in Oekraine woonachtig ben en hier veel fondenwervingen gehouden worden vanwege de oorlog, zal ik hier ook wat voorbeelden van gebruiken.
Online Fundraisers
Fundraisers raken laatste jaren steeds meer in opkomst doordat het een stuk makkelijker is om, met name online, op te zetten. Er zijn bekende crowdundplatforms als GoFundMe waar je relatief eenvoudig je project kan opzetten. Met de vele social media platformen van tegenwoordig kun je het daarnaast ook makkelijker verspreiden. Dit helpt enorm met het mogelijk meer en sneller verzamelen van je beoogde bedrag.
Voorbeelden van Succesvolle Fundraisers
Er zijn een hoop bekende grotere projecten die we allemaal wel kennen. Denk aan de Alpe D’Huzes, of de GIRO555 oproepen. Wat dit soort fondsenwervers gemeen hebben, is dat ze een groot bereik hebben en op die manier aanzienlijk meer mensen aantrekken om te doneren. Dat wil niet zeggen dat kleinere fondenwervingen niet succesvol kunnen zijn. Zo had je bijvoorbeeld in 2019 de knuffelinzameling bij ADO Den Haag, waar tijdens de wedstrijd knuffels op het veld werden gegooid die “geadopteerd” konden worden.
Een recent (2024) voorbeeld van een online fundraiser die het bedrag voorbij bleef gaan, is die van Youtuber Jake Broe. Hij bespreekt meerdere keren per week de situatie in Oekraine en wilde voor zijn 40e verjaardag aanvankelijk $40.000 ophalen om auto’s te kopen voor een legereenheid. Doordat het zo’n groot succes werd, steeg het bedrag meerdere keren en werd uiteindelijk bijna $1.2 miljoen opgehaald. Hierdoor konden voor een hele hoop andere eenheden wagens en ander materiaal worden gekocht.
Hoe Te Beginnen
Allereerst is het belangrijk dat je een doel stelt. Je hebt je organisatie voor ogen. Nu moet je een doel stellen: dat kan een bedrag zijn, dat kan bijvoorbeeld een bus vol met spullen zijn. Zo waren er een hoop mensen die na de zware aardbeving in Turkije spullen inzamelden. Zorg er wel voor dat het een enigszins realistisch doel is zodat het beter te behalen is. Als je bijvoorbeeld 100.000 wil ophalen met een loterij in je buurt, kun je ervan uitgaan dat dat zeer lastig wordt. Een vrachtwagen vol spullen krijgen, zal daarentegen makkelijker te behalen zijn. Beter om een lager doel in te stellen dat je naar boven kan bijstellen dan een te hoog doel dat je niet kan halen.
Hoe Verder?
Je hebt je doel gesteld. En nu? Bij een geldbedrag is het handig om uit te zoeken hoe mensen het makkelijkst kunnen overmaken. Met een crowdfundplatform als GoFundMe zal dat over het algemeen wel handig gaan. Of anders via Tikkie/bankoverschrijving. Als het om spullen gaat, is het belangrijk dat je locatie makkelijk te bereiken is. Eventueel met OV, want niet iedereen heeft een auto.
Indien je ook met internationale donaties gaat werken, moet je ook kijken of bijvoorbeeld betalingen uit andere valuta en landen geaccepteerd worden. Ik noem dit nu even omdat ik hier in Oekraine merk dat vanwege de oorlog overschrijvingen zeer lastig zijn. Ik kan dus niet vanuit een Nederlandse bank naar een Oekraiense bank overschrijven, want dan wordt het geblokkeerd. Zelfs vanuit een internetbank als Revolut geldt dit probleem. Wat hier alleen werkt vanuit het buitenland is Paypal. Overigens ook een prima systeem wat met name veel in Amerika gebruikt wordt.
Bereik
Nu heb je een groter bereik nodig. Je hebt je doel gesteld en gecheckt hoe mensen kunnen doneren. Nu wil je zoveel mogelijk mensen bereiken. Het beste bereik krijg je in je eigen (online) omgeving. Dit zijn toch al mensen die je kennen dus die zullen sneller een bedrag overmaken. Je kunt het dus op je social media promoten en mensen direct aanspreken. Wat ik bijvoorbeeld hier online veel voorbij zie komen, zijn acties van mensen die een percentage van een groter bedrag van een organisatie zelf op willen halen. Denk dan bijvoorbeeld aan dat er $2000 voor bepaalde middelen opgehaald moet worden en dat iemand als individu $150 op wil halen en daar specifiek online voor promoot.
Als je doel bijzonder genoeg is, kun je ook lokale kranten aanschrijven. Vergeet zeker de klassieke media niet voor dit soort dingen, want de wat oudere medemens zit niet altijd op social media of op hun mobiel. Indien mogelijk, zorg dat je wel ruim de tijd hebt om alles te promoten. Een week voor een deadline/sluittijd van je actie, zal het niet makkelijker maken als je een hoop wil ophalen. Als je bijvoorbeeld enkele weken hebt, zal je beter alles kunnen promoten en een wat organischere groei krijgen.
Actief en regelmatig updates plaatsen over wat je doet en hoeveel er al is behaald, helpt ook vaak. Als je dan dichter bij je doel komt, zijn mensen sneller geneigd om nog wat te doneren om dat het doel dan al in zicht is.
Doel Behaald
Je doel is behaald. Wat nu?
Het is belangrijk dat je de donateurs ook laat zien wat er met de donaties gebeurd. Als dat een geld bedrag is, laat je zien wat je ervan gekocht hebt. Of wat je er verder mee gedaan hebt. Wat bijvoorbeeld vaak bij dieren met medische klachten gedaan wordt, is dat het bonnetje van de dierenarts wordt gefotografeerd als bewijs. Dan ziet men dat je het geld niet in je eigen zak hebt gestoken, maar dat je het nuttig gebruikt hebt. Dieren zijn trouwens wel goede aandachtstrekkers voor goede doelen 🙂
Mocht je een vrachtwagen met spullen hebben gekregen en afgeleverd, plaats dan wat dingen van de reis naar de bestemming en hoe het ontvangen is. Wellicht vind je dit wat discutabel van “kijk mij eens wat ik allemaal gedaan heb en hoe blij deze mensen zijn”, maar als je met donaties werkt, is het beter om open en transparant te zijn.
Conclusie
Hopelijk heb je een succesvolle fondsenwerving of inzamelactie gehad. Er zijn dus vele manieren om dit te doen, maar de hoofdlijnen zullen wel over het algemeen hetzelfde zijn. Vier ook zeker je succes als het allemaal gelukt is en kijk wat je ervan geleerd hebt. Wie weet wat je de volgende keer kan doen of wat je kan veranderen. Je kan van elke ervaring leren!